Микропластмасата е навсякъде – от върховете на Арктика до дъното на

...
Микропластмасата е навсякъде – от върховете на Арктика до дъното на
Коментари Харесай

Микропластмасата в почвата пречи на растежа на земните червеи

Микропластмасата е на всички места – от върховете на Арктика до дъното на храносмилателната ви система. Нейният резултат върху жителите на Земята обаче е към момента едва изследван.

Сега екип от откриватели от университета " Англия Ръскин " откриха в лабораторни условия, че съществуването на микропластмаса в почвата може да попречи на растежа на земните червеи и даже да докара до отслабването им. Това са в действителност притеснителни вести, така на процедура те са  " инженерите на екосистемата ", " архитектите на плодородната почва ". Те поглъщат мъртва органична материя и способстват за наситеността с хранителни детайли. Ако растежът им се забавя, биоразнообразието може съществено да се наруши.

Оказва се, че излагането на пластмаса, каквато се употребява за производството на бутилки и торбички за пазар, понижава тежестта на дъждовните червеи с 3,1 % за 30 дни. Ако за същия интервал те са в чиста пръст, тежестта им се усилва с 5,1 %.

Учените са изследвали резултата от полимлечната киселина - биоразградим полимер, от полиетилена с висока компактност и от текстилния акрил и найлон върху почвата. Те са открили, че полиетиленът, употребен в пластмасовите бутилки и пазарните торбички, понижава рН на почвата. Полимлечната киселина понижава растежа на тревата и поникването на семената й. 

Изследването е оповестено в Environmental Science & Technology

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР